Weeklenzen

Weeklenzen

Als iedereen zijn of haar ogen zou laten opmeten dan zou er bij de meeste personen wel een sterkte uitkomen. Bijna niemand zit er op 0.00 dioptrie, bijna iedereen heeft wel een sterkte, echter bij de meeste personen is deze sterkte erg laag en dan hebben we het over 0.25 of 0.50 dioptrie. Vaak heeft deze groep personen met deze lage sterkte geen klachten en hoeft daarom ook geen bril of contactlenzen aan te schaffen. Echter personen die vermoeide ogen hebben willen nog wel eens profijt hebben van een bril als er bijvoorbeeld +0.50 dioptrie wordt gemeten, want je kun met deze correctie de ogen namelijk ontspannen, omdat de ogen zonder deze correctie teveel moeten inspannen.

Personen waarbij een sterkte van 0.75 dioptrie of hoger wordt gemeten door de opticien moeten vaak wel aan een bril of contactlenzen, maar deze personen hebben dan vaak ook wel klachten omdat ze niet meer zo goed zien.

Als je een sterkte hebt kun je bijvoorbeeld een bril gaan dragen, echter zijn er toch veel personen die dit niet willen omdat zij vinden dat een bril niet staat of dat het dragen van een bril in sommige omstandigheden niet handig is.

De meeste personen die geen bril willen, kiezen voor contactlenzen omdat contactlenzen namelijk niks aan je uiterlijk zullen veranderen. Het aanbod van contactlenzen is enorm en men kan kiezen uit zachte daglenzen, weeklenzen en maandlenzen. Ook kan men kiezen voor harde contactlenzen, echter kiest men hier niet zoveel meer voor, enkel als dit nodig is als men de sterkte niet goed of voldoende kan corrigeren met zachte lenzen, je ziet dit vaak bij hoge sterktes.

Een type contactlens wat steeds populairder wordt en vaker door de opticien of contactlensspecialist wordt voorgeschreven zijn de weeklenzen. Weeklenzen zijn afkomstig van de fabrikant Johnson en Johnson en zijn verkrijgbaar onder de naam Acuvue Oasys. Deze weeklenzen van Johnson en Johnson zijn namelijk hoog zuurstofdoorlatende zachte lenzen die erg prettig zitten. Hoe meer zuurstof contactlenzen doorlaten hoe beter dit is voor de gezondheid van de ogen.

Acuvue Oasys soorten

Maar welke type Acuvue weeklenzen zijn er nu eigenlijk te krijgen: Ten eerste zijn er de Acuvue 2 lenzen, deze lenzen worden echter niet van een silicone hydrogel materiaal gemaakt en zijn daardoor eigenlijk meer basis lenzen. Beter kan men kiezen voor de Acuvue Oasys lenzen van Johnson en Johnson dan heb je echt een perfecte lens. Deze zachte lenzen van Acuvue zijn te krijgen in een sferische, torische, multifocale en zelfs meekleurende variant.

De sferische Acuvue lenzen zijn de Acuvue Oasys with hydraclear plus lenzen en de Acuvue Oasys with Transitions lenzen en deze laatste zijn meekleurende lenzen. Meekleurende lenzen passen zich helemaal aan, aan de hoeveelheid licht die er op deze contactlenzen invalt, ze kunnen dus donkerder worden en ook weer ontkleuren.

De Acuvue Oasys for astigmatism zijn torische contactlenzen en kunnen de ogen van personen corrigeren die last hebben van een kromming verschil. Door dit kromming verschil ontstaan er 2 beelden in het oog waardoor men minder scherp ziet.

Voor personen die last krijgen van leesproblemen zijn er de Acuvue Oasys for presbyopia weeklenzen, met deze contactlenzen kun je zowel de vertesterkte al leessterkte corrigeren. Vaak kiest men voor deze contactlenzen vanaf een jaar of 45, omdat er dan namelijk bij de meeste mensen problemen zijn met het lezen.

Al met al zijn weeklenzen perfecte zachte contactlenzen, maar misschien iets minder bekend bij het grote publiek die veelal maandlenzen gebruikt. Echter kunnen de Acuvue Oasys weeklenzen de uitkomst zijn voor diegene die problemen hebben met het dragen van maandlenzen.